Bitcoin voor dummies

De Bitcoin is een betaalmiddel net zoals de euro of de dollar dat is. Maar er zijn een aantal belangrijke verschillen.

De Bitcoin is digitaal, dat wil zeggen dat er geen briefjes of munten van zijn, maar ze enkel af te lezen zijn op het scherm van je computer, je smartphone, tablet, etc. Wanneer je iets of iemand wilt betalen, gebeurd dit dus altijd over het internet, net zoals de euro’s digitaal via Ideal kunnen worden verstuurd naar de ontvanger.

De Bitcoin is 100% eigendom van jezef, in tegenstelling tot de euro of dollar. er is geen bank nodig om je Bitcoins voor je te beheren, deze kun je eenvoudig zelf bewaren, bijvoorbeeld online, op je computer, op een usb stick of zelfs uitgeprint op papier.
Het gegeven dat er geen bank tussen jou en je betaalmiddel in staat betekent dat je:

  • Binnen slechts een aantal minuten Bitcoins kan versturen naar de ontvanger, terwijl dit via een bank minimaal een werkdag duurt;
  • Altijd toegang hebt tot je Bitcoins en geen risico loopt dat deze ontoegankelijk worden gemaakt, terwijl dat wel kan gebeuren wanneer een bank failliet gaat Gelukkig is dit tot op heden nog niet in Nederland gebeurd, zelfs icesafe spaarders hebben hun geld terug gekregen terwijl het geen Nederlandse bank was.
  • Wanneer je betalingen maakt of ontvangt, aanzienlijk lagere kosten hebt voor de transactie.

In tegenstelling tot de euro is Bitcoin geen wettig betaalmiddel omdat de overheid of welke instantie dan ook geen eigenaar is van het Bitcoin netwerk, er is geen eigenaar dus er is geen centraal orgaan die de waarde van Bitcoins bepaald. De waarde van Bitcoin wordt simpelweg bepaald door vraag en aanbod.

Je kan 1 Bitcoin in 100 miljoen stukjes hakken, 1 stukje noemt men Satoshi. 1 Satoshi is 0,00000001 Btc (0,01 μBTC).
Je hoeft dus niet exact 1 bitcoin te kopen, je kan ook bijvoorbeeld 1mBtc (0,001 Bitcoin) of  3,40 mBtc (0,0034 Bitcoin) kopen.

Voor meer technische informatie over bitcoin en de blockchain, lees het boek “Mastering Bitcoin” van Andreas M.Antonopoulos. www.bitcoinbook.info/translations-of-mastering-bitcoin

Geef een reactie