Review: De Trezor hardware wallet

Gebruik en backup
De Trezor is vrij eenvoudig in gebruik en ook een van de meest veilige hardware wallets om grote hoeveelheden bitcoins in op te slaan. Zodra je de Trezor voor het eerst opstart, word je verzocht om een reeks woorden op een stuk papier te schrijven, de woorden worden een voor een door Trezor getoond. De reeks woorden heb je nodig om de wallet op je trezor te herstellen mocht dat ooit nodig zijn in de toekomst. Het kan natuurlijk gebeuren dat je je trezor kwijt raakt, kapot gaat of erger gestolen wordt. Dan kan je door middel van de reeks woorden je wallet herstellen op een nieuwe Trezor. Het veilig opslaan van de reeks woorden op papier of metaal is dus gewenst. Het opslaan van de woorden in een bestand op een computer is niet verstandig, een hacker die in jouw computer inbreekt kan met deze woorden in zijn Trezor toegang krijgen tot jouw bitcoins. Je kan er ook voor kiezen de reeks woorden te onthouden, het zijn er maar 20.

Browser app
Met behulp van je browser kan je de trezor bedienen (mytrezor.com), via bridge software op je computer heb je via mytrezor.com toegang tot je Trezor. Om in te loggen vraagt de trezor eerst om een pincode in te voeren welke je bij het eerste gebruik zelf hebt bepaald. Het is niet zo dat je daadwerkelijk cijfers in moet voeren, in je browser verschijnt een vlak met 9 sterren, op je trezor zie je hetzelfde vlak met daarin in plaats van sterren de getallen in willekeurige volgorde zodat je weet welk getal achter het sterretje zit in je browser, nu kan je je pincode invoeren door het aanklikken van de juiste sterretjes.

Meerdere accounts en beveiliging
Je kan op de trezor zelf onder meerdere accounts wallets opslaan, ieder account is via een wachtwoord opvraagbaar, een inlognaam wordt overigens niet gevraagd. Deze functionaliteit is erg handig in het ergste geval; namelijk een overval. Stel iemand bedreigt je en eist dat je je bitcoins afstaat, nu kan je een wachtwoord invoeren van een account waarvan je weet dat daar een laag bitcoin bedrag op staat. Helaas heeft de trezor nog niet de functionaliteit dat in geval van een alternatief pincode, de alarm pincode, een signaal wordt verstuurd naar de politie wat erg handig zou zijn in zo’n noodsituatie.

Hard Fork (programma update)
Momenteel wordt hard gewerkt aan de blok transactie grootte (segwitblok grootte verhoging bip-202, lightning network). Welke wijziging ook uitgerold zal worden, er is een kans dat een hard fork zal plaatsvinden. Een hard fork is een update in het bitcoin netwerk, miners moeten mogelijk hun mining software vernieuwen en in het ergste geval heeft het ook gevolgen voor de wallets. Trezor is hardfork ready, maar de (bridge)software die je daarbij gebruikt in je browser moet up to date zijn na een hard fork.

De Trezor is een prima hardware wallet en vooral bedoeld voor thuis gebruik, ermee betalen in de winkel kan, echter kan je in de winkel beter je mobile wallet app gebruiken. De prijs van de wallet is vrij hoog namelijk 100 euro, maar je krijgt er een hoop voor terug. Satoshilabs zorgt ervoor dat hun bridge software up to date blijft en er verschijnt regelmatig een firmware update voor de Trezor met daarin nieuwe functionaliteiten.

Voor meer informatie ga naar bitcointrezor.com

Geef een reactie