Doe jij de boodschappen, koelkast?

Terwijl jij lekker aan het relaxen bent, is je koelkast bezig met je inkopen bij de lokale supermarkt. Je voorraadkast checkt nog even of er genoeg frisdrank en chips voor de avond aanwezig is en stuurt ook wat bestellingen door. De stofzuigrobot is net klaar met z’n shift en je spaarlamp heeft zojuist zijn eigen energierekening betaald. Dit lijkt te mooi om waar te zijn, maar heel vergezocht is dit niet meer.

Met de juiste componenten is bovenstaande mogelijk. Zoiets als een stofzuigrobot bestaat al. Maar een ledlamp die zijn energie rekening betaald helaas nog niet. Hoe komt de lamp aan geld en hoe weet de lamp aan wie, wanneer en op welke manier er betaald moet worden? Aangezien computers steeds kleiner worden zal het geen probleem moeten zijn om een lamp in de nabije toekomst enig intelligentie te geven, zodat deze simpele taken kan uitvoeren. Verder zou het handig zijn als de lamp zelf bitcoins kan delven (minen) terwijl het aan staat. Als de lamp ook nog eens superzuinig is scheelt dat ook weer in delvingstijd. Daarnaast heeft de lamp zelf een wallet nodig om de gegenereerde bitcoin centen in op te slaan en moet het in staat zijn om de energie rekening te betalen.

Het laatste kan al met smart contracts. Een smart contract is een digitale afspraak waarin bijvoorbeeld is vastgelegd wie wat aan een derde partij  betaald. Dit is slechts één voorbeeld, maar smart contracts zijn nog volop in ontwikkeling en de toepassingen lijken eindeloos. Een van de partijen welke bezig is met de ontwikkeling van smart contracts is www.ethereum.org. De smart contract van de lamp betaald de meterkast welke op zijn beurt een smart contract heeft, die ervoor zorgt dat de betaling wordt doorgestuurd naar het energie bedrijf. Zo kan ieder electronisch apparaat in feite allemaal zelf hun eigen energieverbruik betalen.

Maar hoe zit het met de boodschappen?
De koelkast (en/of voorraadkast) moet weten wat je graag eet en wanneer je wat in huis wilt hebben en dus in staat zijn om te kunnen leren. Hiervoor zullen zij moeten worden voorzien van artificial intelligence. Na verloop van tijd weet je koelkast en voorraad kast wat en wanneer je iets nodig hebt. Wellicht kan je het ook zo instellen dat je af en toe ook wel van een verassing houdt, rekeninghoudend met je smaak. Het bepalen hoe vol je pak melk is zal nog een uitdaging zijn, maar het aantal pakken melk zou middels NFC detecteerbaar moeten zijn. (Een kleine chip wat op de verpakking geplakt kan worden.) De rest is slechts een kwestie van online bestellen, adres doorsturen en betalen met bitcoin. Ook heeft je koelkast een eigen wallet en een internet verbinding nodig. En terwijl het aan staat zou het ook bitcoins kunnen delven om daarmee weer de energiekosten te kunnen betalen.

Bovenstaande is geen sience fiction, het is op dit moment zelfs in ontwikkeling.
Helaas is er nog geen smartfridge op de markt, maar het zal slechts een kwestie van tijd zijn voor je ook dit online met je bitcoins kunt bestellen.

Geef een reactie