Welke bitcoin portemonnee is het beste?


geplaatst op 28 maart 2016

Vandaag de dag kan je je Bitcoins op vele manieren opslaan, zoals bijvoorbeeld op je telefoon, tablet, pc, usb stick, op het internet of op een stuk papier. Iedere opslag methode heeft z'n voor- en nadelen. Maar wat is nu de beste methode? Om die vraag te beantwoorden wordt ieder opslag medium hieronder beschreven.

Bitcoin portemonnee op je telefoon of tablet
Momenteel zijn er vele apps beschikbaar voor je smartphone of tablet waarin je je Bitcoins kan opslaan en waarmee je eenvoudig betalingen kan verrichten. Het fijne van een portemonnee op je smartphone is dat je eenvoudig in een winkel kan betalen met bitcoins.
Met behulp van de camera op je mobiel scan je het bitcoin adres, je vult het bedrag in en je drukt op 'verstuur'. Erg makkelijk en eenvoudig.  Het is natuurlijk niet verstandig om al te grote bedragen op je mobiel te zetten; als je mobiel verliest, ben je ook je Bitcoins kwijt. 

Opslaan op je PC of laptop, oftewel desktop


Uiteraard bestaan er programma's voor pc's om bitcoins in op te slaan. De meest bekende portemonnee is Bitcoin Core. Nu is het zo dat als je Bitcoins op je pc opslaat, de beveiliging van je pc goed op orde moet zijn en je firewall aan staat tegen indringers. Buiten deze maatregelingen om moet je de portemonnee goed beveiligen met een wachtwoord en uiteraard backup-en. Mocht je computer crashen en je hebt geen back-up gemaakt, ben je je bitcoins definitief kwijt. Dit is ook het geval wanneer iemand inbreekt op je pc en je hebt je portemonnee niet voorzien van een wachtwoord. Gezien de risico's is het dus beter om geen al te hoge bedragen in je pc portemonnee te plaatsen. Met de portemonnee op je pc kan je eenvoudig betalingen verichten op internet.

USB stick en overige hardware portemonnee's
 
Trezor Op je pc, tablet of mobiel is de portemonnee waarop je bitcoins staan verbonden met internet, je portemonnee wordt in dit geval 'hot storage' genoemd. (Letterlijk vertaald: 'hete opslag.') Een tegenhanger is 'cold storage', ('koude opslag') oftwel een portemonnee die niet is verbonden met internet. Het voordeel van cold storage is dat hackers niet bij je portemonnee kunnen komen. Er zijn verschillende hardware portemonnees verkrijgbaar welke via een usb kabel of stick aan je computer aangesloten kunnen worden. Het aansluiten op je pc is nodig omdat je natuurlijk in staat wil zijn om betalingen te kunnen verrichten. Voor het ontvangen van bitcoins is het niet nodig om de portemonnee aan te sluiten.
De USB portemonees zijn beter geschikt om wat grotere bedragen in op te slaan. Echter is het niet geschikt om ermee in de winkel te betalen aangezien het erg omslachtig zal zijn, je moet dan namelijk je laptop meenemen waar je de USB stick op moet aansluiten en een wifi verbinding hebben in de winkel. Dat schiet niet echt op natuurlijk.

Een ander voordeel van een hardware portemonnee is dat je niet bang hoeft te zijn dat deze door een gebrekkige beveiliging van je pc van je gestolen kunnen worden. Wel staat hier tegenover dat je de USB stick elders veilig kunt bewaren. Bij voorkeur een (brandveilige) kluis.

Maar wat als je USB portemonnee kapot gaat? In het geval van bijvoorbeeld Trezor (zie afbeelding) heb je een back-up in de vorm van 20 woorden die je krijgt op het moment dat je je Trezor voor het eerst aanzet.  Wanneer je een nieuwe Trezor moet aanschaffen, voer je deze 20 woorden in en voila: je hebt de inhoud van je portemonnee weer terug! Leer die 20 woorden uit je hoofd en je bitcoins kunnen nooit verloren gaan. Maar Trezor gaat zelfs nog een stapje verder; naast de normale beveiliging kan je er nog een additioneel wachtwoord bij invoeren. Je krijgt dan een extra beveiligde portemonnee-account. En je kunt zelfs nóg een account aanmaken onder een alternatief wachtwoord. Als dat niet veilig is...

Lees hier de review van de Trezor (onze favoriete hardware wallet) 


Online portemonnee
Er zijn diverse online diensten beschikbaar waar je je Bitcoins kunt opslaan. Zij zorgen voor de nodige beveiliging en jij zorgt voor een veilig wachtwoord. Bij sommige diensten moet je zelfs nog een extra code invoeren wanneer je Bitcoins wil versturen (Bijvoorbeeld circle.com). Andere diensten hebben een dag limiet of bellen je zelfs op zodra er vreemde transacties plaatsvinden (Bijvoorbeeld bitmymoney.com). Je bent in dit geval wel afhankelijk van een derde partij, je moet dus wel zeker weten dat de dienst te vertrouwen is. Het fijne is dat je je geen zorgen hoeft te maken of de beveiliging van je pc of het kwijtraken van je mobiel / je back-up of je USB stick en de 20 woorden. De online diensten bieden ook apps aan om op je mobiel te installleren, zodat je met je mobiel ook in winkels kan betalen.

Bitcoin portemonnee op papier
Last but not least: de papieren portemonnee. Vind je het allemaal wel best en wil je niet afhankelijk zijn van welke technologie of online dienst dan ook, dan kan je je bitcoins op papier zetten. Je kan later met speciaal software de bitcoins van je papieren portemonnee afhalen. Het papiertje moet je natuurlijk veilig opbergen bijvoorbeeld in een bankkluis. (Ervan uitgaande dat de bank niet failliet gaat / afbrandt / overvallen wordt etc.)


Wat is nu de beste bitcoin portemonnee?
Dat ligt er dus aan wat je met je bitcoins gaat doen. Ermee betalen of tijdelijk opslaan? Als het gaat om betalen in een winkel, is een portemonnee op je mobiel prima. Wil je enkel online betalen is de pc- of hardeware portemonnee weer prima. Wil je grote bedragen opslaan, dan kan je weer beter gebruik maken van de hardware - of papieren portemonnee's. Zit je niet te wachten op gedoe en wil je gewoon met bitcoins in de winkel of online kunnen betalen, ga dan voor de online dienst.

Zoek je een bitcoin portemonnee? ga dan naar https://bitcoin.org/nl/kies-uw-portemonnee